Låtskrivarutbildning

En konstnärlig utbildning för dig som skriver låtar

Vi ÄR

  • en genreoberoende konstnärlig utbildning
  • en plats där det egna skrivandet och den egna utvecklingen står i fokus
  • en utbildning i att lyssna och analysera
  • en plats dit du kommer som låtskrivare för att samtala med kolleger
  • en plats där låtens alla beståndsdelar beaktas
  • en utbildning som ger låttexten stort utrymme i undervisningen
  • intresserade av just ditt låtskrivande


Vi är INTE

  • en utbildning i någon specifik genre
  • en utbildning där lärarna ger färdiga recept på hur bra låtar skrivs
  • en teknik- eller hantverksinriktad utbildning
  • en instrumentutbildning
  • styrda av vad branschen just nu efterfrågar för sorts låtskrivande

Låtskrivarutbildningen på Biskops Arnö riktar sig till dig som vill utveckla ditt låtskrivande och fördjupa ditt eget konstnärliga uttryck. Det speciella med kursen är att lärarna inte kommer att erbjuda något färdigt recept för att skriva låtar. I stället är det den personliga skrivprocessen som står i fokus.

Vi skiljer oss från många andra utbildningar genom att välkomna alla oavsett genre och tidigare erfarenhet. R’n’b, indie, beats eller visor, musikhögskola eller självlärd – det gemensamma är viljan att utveckla sitt personliga låtskrivande.

Vi anser att låttexter ofta försummas som musikaliskt element, och vill därför ge texten ett unikt fokus. Att läsa skönlitteratur, både poesi och prosa, blir därför en naturlig del av kursen.

Kursdeltagarnas egna låtar utgör hjärtat av utbildningarna. En betydande del av kursen består i att på ett strukturerat sätt lyssna på och samtala kring deltagarnas egna låtar utifrån våra egna referenser och personliga kunskaper. Dessa tillfällen kallar vi låtsamtal.

Den andra grundpelaren är lektionerna, som erbjuder deltagarna tematiska, konceptuella samt musik- och litteraturteoretiska ingångar till låtskrivande.

Under läsåret har du som kursdeltagare tillgång till en projektstudio, replokal, skrivrum och skolans bibliotek. Allt tillgängligt eller bokningsbart dygnet runt.

Se även Låtskrivarutbildning – projektår

Lärare på kursen är

Daniela Serafimova (kursansvarig), låtskrivare och artist

Mattias Björkas, låtskrivare och artist

Channa Riedel, låtskrivare, artist och skribent

På kursen har bland andra Beatrice Eli, Lars Winnerbäck, Annika Norlin, Anna Järvinen, Kajsa Grytt, Mattias Alkberg, Amr Badr, Sara Parkman, Sibille Attar, Shida Shahabi, Skator, Marit Bergman, Mariam Wallentin, Honeydrips, Uje Brandelius, Frida Hyvönen, Christian Kjellvander, Ida Lundén och Karl-Jonas Winqvist fungerat som gästföreläsare, handledare och gästartister.

Dela:

Kurstid och ansökan

Ansökan öppnar
10 februari 2024

Sista ansökningsdag
26 april 2024

Kurstid
Ht 24: 26 aug – 20 dec
Vt 25: 9 jan – 28 maj

Antal deltagare
16

Antagningen baseras på ansökningshandlingar och intervju. Antagningsgruppen består av lärare på kursen som gör en subjektiv bedömning av varje sökande där sökandes intresse och förmågor till att skriva och utveckla sitt låtskrivande prioriteras.

Urvalet sker på konstnärlig grund genom bedömning av arbetsprover. Motivationen att gå på utbildningen är viktig i bedömningen.

Ansökningen ska innehålla
1) ett personligt brev
2) bifogad länk till dina låtar ex Dropbox, Soundcloud, vi har ej möjlighet att ta emot filer över 7 mb (per låt). Max 5 låtar. Namnge låtfilen med ditt tilltalsnamn och efternamn samt låtens titel.
3) bifogade låttexter
4) en lista på några album eller låtar som du inspireras av.

Det går bra att spela in dina låtar med enbart sång eller recitation utan ackompanjemang. Inget annat krav ställs på demon än att låtarna ska höras tydligt. Du som har låttexter men inga melodier eller melodier men inga låttexter är också välkommen att söka, men det är naturligtvis en fördel att skicka både text och låt. Du får skriva låttexter både på svenska och engelska.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut via epost i början av juni. Du får då besked om du är antagen eller inte, eller om du blivit reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2.000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

Ekonomi

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar en obligatorisk materialavgift för kurslitteratur, kursmaterial, olycksfallsförsäkring och teaterbesök på 2.000 kr/termin.

Läs mer om internatet och övriga kostnader för boende och mat »

Kursen är på heltid och och du kan söka studiemedel. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten.
Läs mer på CSN’s hemsida »