Svenska sticktraditioner

Svenska sticktraditioner

Under den här kursen studerar vi några av de olika lokala sticktraditioner som förekommer i Sverige.

Bl a binge från Halland, spedetröjor från Skåne, sticksöm från Gotland men också sticktraditionen i Hälsingland och Norrbotten. Vi tittar på stickningens historia och ekonomiska betydelse.

Du får provsticka mönster, teknik och material från de olika områdena. Det blir framför allt provstickning, men kanske fastnar du för någon variant och påbörjar ett större arbete.

Kursansvarig
Karin Kahnlund

Foto: Thomas Harrysson

Karin är utbildad på Handarbetets vänner och har därefter arbetat inom hemslöjdsrörelsen på olika sätt. Sedan drygt 25 år tillbaka driver Karin företaget Uppstickaren med fokus på stickning; främst utbildning i egen regi och runt om i landet i samarbete med andra, men även försäljning av garn och egen design. Karin har mästarbrev i stickningsyrket, i handstickning och i maskinstickning. Författare till boken Sticka efter Svenska Mönster och har skrivit teknikhäftet Tvåändsstickning.


www.uppstickaren.nu

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
21 – 25 juli 2025

Antal platser 
12 st

Ansökan öppnar
10 december 2024 kl 10.00

Sista ansökningsdag
30 maj 2025

Antagning sker i kronologisk ordning vilket innebär att kursen kan bli fullbokad innan sista ansökningsdag. Vi prioriterar de som vill bo på skolan.

Om du får en plats kommer ett antagningsbesked via e-post med betalningsinformation. Om kursen är fulltecknad får du istället ett besked om att du tilldelats en reservplats.

OBS! Första omgången med antagningsbesked skickas ut i mitten/slutet av januari, därefter löpande allt eftersom ansökningar kommer in!

 

Ekonomi

Kostnad
6 700 kr inkl helpension.
I priset ingår materialavgift för kopierat material. Stickor och garn kommer att finnas till försäljning.

Du betalar i samband med att du blir antagen till kursen. 

Boende i enkelrum, lakan och handduk ingår. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch i ansökan. Antalet är dock begränsat och först till kvarn gäller. Pristillägg 600 kr.